Omlet owsiany z twarogiem jabłkowo-cynamonowym, płatkami migdałów, suszoną morelą i miodem.
Na miły poranek, dla odmiany.. Omlet. Niestety nie wyszedł mi w formie naleśnika, chodź napociłam się przy próbie ściągnięcia go z patelni, ale tak prezentuje się też całkiem apetycznie.
Składniki:
- 10 gram płatków owsianych
- 10 gram otrębów owsianych
- łyżeczka płatków żytnich
- jajko
- cynamon
- łyżka jogurtu
- opcjonalnie słodzik, łyżka miodu, a ja użyłam 20 gram banana.
- 50 gram chudego twarogu
- 50 gram jogurtu
- 15 gram moreli
- 90 gram startego jabłka - chodź może być ciut mniej
- cynamon
- 6 gram płatków migdałów
- 10 gram miodu
Wykonanie:
Płatki i otręby zalać wrzątkiem, poczekać, aż napęcznieją. Dodać jajko, jogurt, cynamon i ewentualnie słodzik, banan, miód-wymieszać. Smażyć na lekko rozgrzanej patelni, pod przykryciem.
Twaróg wymieszać z jogurtem, posiekanymi morelami, jabłkiem, cynamonem, migdałami. Nałożyć nasze nadzienie na placek, złożyć i podać z miodem :-)
Z chęcią wypróbowałabym też opcję twarogowo-bananową z masłem orzechowym. Tylko tym razem chyba usmażyłabym omleta na odrobinie oleju :)
musze wykonać sobie taki omlecik:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie myślałam o omlecie! Choć przyznam,że...warzywnym, ale z płatkami pewnie też powstanie! :)
OdpowiedzUsuń